Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

АКАТИСТ НА СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТРИЙ СОЛУНСКИ

Кондак 1


Дивни воеводо на град Солун, велик Христов угодниче и славен страдалче, свети Димитрие, който източваш за света милост от миро, на теб възпяваме похвални песни, почитайки твоята свята памет. А ти, като имаш дръзновение пред Господа, избавяй от всякакви беди нас, които вярно ти зовем:
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Икос 1

Творецът на Ангелите и Господ на силите те яви, досточудни, ангел в плът, крепък мъченик и могъщ застъпник на верните. Като прибягваме към твоето застъпничество, ти принасяме радостни песни:
Радвай се, звезда, блестяща на църковното небе; радвай се, светилниче, озаряващ света с чудеса.
Радвай се, непоколебим стълб на вярата; радвай се, несъкрушим щит на християните.
Радвай се, светло украшение на Тесалия; радвай се, преславна похвало на Солун.
Радвай се, съгражданин на апостолите; радвай се, съжителю на мъчениците.
Радвай се, защото приемаш молбите на онези, които ти се молят; радвай се, защото се молиш на Бога за всички нас.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 2

Виждайки себе си бездетни, твоите благочестиви родители прилежно се молеха на Бога да им даде чедо. Всевишният прие техните молитви, спомни си милостите, които правеха на бедните, и им дари тебе, блажени. Затова с веселие въззоваха към Бога: Алилуия.

Икос 2

Имайки Божествен разум, като дарено от Бога чедо, ти си се погнусил от езическите прелести, мъдри. Възлюбил благочестието на родителите, ти си възлизал от сила в сила по стълбата на добродетелите и си придобил Божията благодат, която изпроси да получим и ние, които те почитаме с такива песни:
Радвай се, молитвен плод на благочестиви родители; радвай се, наследниче на тяхното благочестие.
Радвай се, развеселил многзина със своето раждане; радвай се, от майчината утроба осенен свише от благодатта.
Радвай се, благоуханен крин на девството и нетлението; радвай се, осветен по душа и тяло.
Радвай се, вместилище на Божиите дарования; радвай се, от младини презрял идолослужението.
Радвай се, възлюбил дори до смърт истинното богопочитание; радвай се, защото със своето благочестие си угодил на Христа.
Радвай се, защото по Неговата благодат ти си принесъл много плод.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 3

Силата на Всевишния те направи, Димитрие, храбър в битките, страшен за враговете и именит за всички хора. Затова злочестивият цар Максимиан ти повери град Солун и ти заповяда, като суетно мъдруващ, да гониш християните, пеещи на Бога: Алилуия.

Икос 3


Имайки благоприятна ревност по благочестието, явно си изповядал Христа пред неверните, прехвални, и си ги научил да вярват в Христа и да Му се покланят, и си бил за солуняните като втори Павел, с когото ти зовем:
Радвай се, скъпоценен бисер на Христовата Църква; радвай се, украшение на твоя град.
Радвай се, носил в сърцето си Божествена ревност; радвай се, победил коварството на мъчителите.
Радвай се, изобличителю на идолската прелест; радвай се, посякъл тръните на идолопоклонството.
Радвай се, учителю на благочестието; радвай се, наставниче по пътя на спасението.
Радвай се, недостъпен за видимите и невидимите врагове; радвай се, непобедим Христов войне.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 4

Обзет от буря от зли помисли, нечестивият цар се смути, като узна, че ти, всечестни, като верен Христов раб, привеждаш към вярата в Него, съкрушаваш идолите и учиш солуняните да славят Трисветото Божие име и да Му пеят: Алилуия.

Икос 4

Като чу, Димитрие, че Максимиан, дишащ ярост срещу теб, идва към Солун, с молитва и пост си се подготвил за мъчение, и си заповядал на Луп, твоя верен слуга, да раздаде всичките ти имения и земни богатства на бедните. Затова те възхваляваме и с любов ти зовем:
Радвай се, защото не си се уплашил от заповедта на мъчителя; радвай се, защото си раздал всичко, за да придобиеш Христа.
Радвай се, сметнал за нищо суетната слава на този свят; радвай се, получил небесна слава от Христа, нашия Бог.
Радвай се, защото състрадаваш на всички, просещи помощ от теб; радвай се, бърз застъпниче на намиращите се в нужда.
Радвай се, обогатителю на бедните; радвай се, застъпниче на сираците.
Радвай се, помощниче на убогите; радвай се, хранителю на гладните.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 5

На Боготечна звезда си се уподобил, Димитрие, и дръзновено си проповядвал Слънцето на Правдата на обзетия от тъмнина цар. Затворен от него в тъмница, ти като в светъл чертог, си славословел Христа, нашия Бог, пеейки Му с веселие: Алилуия.

Икос 5

Врагът, ненавиждащ доброто, като видя, че скоро ще завърши течението на твоя подвиг, раздиран от завист, се устреми към теб в образа на скорпион. А ти си го потъпкал и си видял във велика светлина Ангел Господен, укрепяващ те и подаващ ти райски венец. Затова приеми от нас, земните, този малък венец от похвали:
Радвай се, тръба, възвестила Христа Бога на неверните; радвай се, свирало, услаждащо слуха на верните.
Радвай се, защото си развеселил небесните жители със своето мъжество; радвай се, утешен от свят Ангел в мрачната тъмница.
Радвай се, като мъченик наследил пресветъл чертог на небесата; радвай се, победил в плът безплътните врагове.
Радвай се, разкъсал като паяжина техните козни; радвай се, приел светъл, победен край.
Радвай се, увенчан с венец от Царя на славата; радвай се, сподобил се с двойна благодат от Него.
Радвай се, придобил велико дръзновение пред Него.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 6

Проповедникът на злочестието Максимиан се радваше, че неговият силен борец Лий убива християните. А блаженият Нестор, не търпейки това безчовечие, като изпроси благословение от теб, мъчениче, отиде и го прободе със своето копие, пеейки на Бога: Алилуия.

Икос 6

Озарил Солун с просвещението на истината, свети, преди теб си изпратил при Господа Нестор чрез посичане от нечестивите. И сам, по заповед на царя, си бил избоден с копия за Христа, пред Когото помени и нас, които спомняме твоите страдания и ти зовем:
Радвай се, укрепил Нестор с твоите молитви за победа над Лий; радвай се, приел след умъртвяването на Лий мъченическа смърт заедно с Нестор.
Радвай се, защото за Прободения на Кръста за нас с копия си бил избоден; радвай се, защото след смъртта си бил съпътстван от Ангел със слава на небесата.
Радвай се, пребиваващ с душата си в незалязваща светлина; радвай се, ликуващ с мъчениците и с всички светии.
Радвай се, покров на славословещите те с песни; радвай се, молитвениче за почитащите твоята свята памет.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 7

Като искаше да получи благословение от теб, страдалче Христов, блаженият Луп след твоята кончина взе пръстена ти и твоята риза, напоена с кръв, и чрез тях извърши много чудеса и знамения, и бе посечен с меч, за да пее с теб и Нестор на прославяния в Троица Бог: Алилуия.

Икос 7

Като съзиждаше нов храм за теб, досточудни, изцеленият от теб Леонтий намери в земята твоите свети мощи, източващи миро, с благоуханието от което се изпълни целият град и множество болни се изцелиха. Затова изцели и облагоухай и нас, които ти зовем:
Радвай се, от младини възлюбил благоуханието на добродетелите; радвай се, от маденчество придобил ангелски нрав.
Радвай се, съсъд на благодатта; радвай се, храм на непорочността и чистотата.
Радвай се, защото Господ направи в теб жилище с Отца и Духа; радвай се, защото Той прослави твоите мощи с нетлението на благодатта.
Радвай се, защото от тях се източва благовонно миро; радвай се, защото чрез тях подаваш освещаване и изцеление.
Радвай се, защото благоухаеш по-силно от нард и смирна; радвай се, защото чрез твоето благоухание премахваш зловонието на страстите.
Радвай се, осветил с твоята кръв земята и твоите дрехи; радвай се, защото с твоите язви лекуваш язвите на душите и телата ни.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 8

Странно и дивно чудо си извършил, пречудни, над човека, който строеше твоя храм. На връщане у дома той взе плащаницата с твоите свети мощи, и като по сухо премина буйната и пълноводна река. Затова на прославяния в теб Бог със сърце и уста възпяваме: Алилуия.

Икос 8

Преизпълнен с гореща любов и усърдие към теб, Леонтий съгради втори храм в твоя чест, свети, в своето отечество Илирия, и там, както и в Солун, множество болни и страдащи от нечисти духове се изцеляваха по твоите молитви, и ставаха много други чудеса. А ние с удивление ти зовем:
Радвай се, силен застъпниче на прославящите те с любов; радвай се, чуден покров на градящите храмове в твое име.
Радвай се, подателю на здраве; радвай се, изцелителю на недъзите.
Радвай се, защото спираш течението на кръвта; радвай се, избавил епарха Марин от струпеи и гной.
Радвай се, защото чудодействаш със своята дреха, както Павел с убрусите от снагата си; радвай се, показал на Леонтий път по сухо през реката.
Радвай се, защото буйните реки ти се подчиняват; радвай се, защото духовете на злобата бягат от призоваващите твоето име.
Радвай се, защото по твоето ходатайство се уповаваме да се запазим от вражеските навети; радвай се, защото по твоето застъпничество вярваме, че ще се избавим от всяка беда.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 9

Всяко Ангелско естество се удивлява, свети Димитрие, на великото дръзновение на твоето дело. Когато Господ искаше да предаде Солун на враговете и ти се яви Ангел, заповядващ ти да оставиш града, не си го оставил, славни. Затова, сподобил се с ужасно видение, Илюстрий с трепет възгласи: Алилуия.

Икос 9

Многоречивите витии не могат да разберат как пленените някога девици, когато избродираха твоя образ, свети, за княза, който ги бе пленил, внезапно бяха грабнати от теб и поставени пред твоя гроб, където се извършваше бдение в твоя памет. А ние, благославяйки Господа за теб, с умиление ти зовем:
Радвай се, пострадал за истината дори до кръв на земята; радвай се, предстоящ с дръзновение пред Божия престол на небето.
Радвай се, защото оттам изпращаш потребното на верните; радвай се, защото освобождаваш призоваващите те в беда.
Радвай се, защото скоро помагаш на намиращите се в скърби; радвай се, защото Господ милостиво чува твоите молитви.
Радвай се, неизчерпаем кладенец на чудеса; радвай се, неоскъдняващ източник на знамения.
Радвай се, освободителю на пленените; радвай се, укротителю на варварската дързост.
Радвай се, защото изпращаш утешение на печалните; радвай се, защото подаваш радост на скърбящите.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 10

Като искаше да спасиш твоя град от глада, си се явил, Димитрие, в морските пристанища и острови, заповядвайки на имащите пшеница да плават с нея към Солун. Затова, избавени от смърт чрез теб, благодарно пееха за теб на Бога: Алилуия.

Икос 10

Несъкрушима стена си се явил за твоя град, богомъдри, и непобедим защитник на всички, които те призовават, защото така благоволи за теб Творецът на небето и земята. Затова научи и нас да ти зовем:
Радвай се, велик любителю на милосърдието; радвай се, състрадателен грижовниче за бедстващите.
Радвай се, защото спасяваш верните от глад; радвай се, защото ги запазваш от нашествие на врагове.
Радвай се, избавил много солуняни от горчиво робство; радвай се, спасил ги от пагубни язви и от всяка вреда.
Радвай се, воеводо, непобедим в мъжеството; радвай се, войне, никога неоскъдняващ в сила.
Радвай се, защото побеждаваш всички, устремяващи се към твоя град, както Мойсей Амалик; радвай се, защото прогонваш другородците като Самсон.
Радвай се, защото подаваш на верните царе победа над враговете; радвай се, защото помагаш на христолюбивите войни в битките.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 11

Всяка песен е недостатъчна, прехвални, да възпее сиянието на твоята слава и величието на твоите чудеса. Защото, когато цар Иустиниан пожела да има в Софийския храм частица от твоите мощи, от твоя гроб излезе огън срещу изпратените от теб, за да им забрани да се докоснат до твоята рака. Затова със страх и удивление въззоваха към Бога: Алилуия.

Икос 11

Като светозарна звезда за намиращите се в тъмницата на неразумието те виждаме, свети. Защото на служещия при твоя гроб Онисифор, обзет от тъмнината на светотатството, два пъти си се явил и си му забранил да краде свещите, запалвани от верните пред твоите мощи. Затова с благоговение ти зовем:
Радвай се, живял свято преди своята мъченическа кончина; радвай се, прославил се с чудеса след смъртта.
Радвай се, защото жив почиваш в града с твоите мощи; радвай се, защото чрез тях извършваш чудеса като вечно жив.
Радвай се, защото разтваряш правдата с милост; радвай се, защото гориш с ревност по славата Божия.
Радвай се, защото запазваш неприкосновени твоите свети мощи; радвай се, защото изгаряш като мълния дръзващите да се докоснат до тях.
Радвай се, вразумителю на съгрешаващите; радвай се ти, който наказваш светотатците.
Радвай се, подаващ освещение на усърдно благоговеещите пред теб; радвай се, облагоухаващ с миро вярно почитащите те.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 12

Благодат си получил, Димитрие, да изцеляваш всеки недъг и всяка язва у хората. Подай изцеление и на нашите души и тела, за да пеем благодарно на Бога, дарил ни за помощник и целител тебе: Алилуия.

Икос 12

Възпявайки твоите чудеса, те облажаваме, досточудни, дръзновено изповядал Христа Бога пред нечестивите, прославяме твоята мъченическа кончина, почитаме твоята памет и ти принасяме радостни песни:
Радвай се, ревностен последователю на Христа Спасителя; радвай се, мъжествен подражателю на Неговите страдания.
Радвай се, защото прославяш Бога с небесните сили; радвай се, защото се молиш за света с Царицата на небето и земята.
Радвай се, защото даряваш на верните многоцелебно миро; радвай се, защото изцеляваш разслабените по душа и тяло.
Радвай се, свети Димитрие, славни великомъчениче и чудотворче.

Кондак 13

О, свети великомъчениче и верни угодниче Христов, Димитрие мироточиви, приеми от нас това малко славословие в песни и моли Христа, нашия Бог, да се всели и да благоухае в нашите сърца светинята на православната вяра, да се умножава в живота ни елеят на добрите дела, да не угаснат нашите светилници в полунощния час на срещата с Небесния жених, и да се сподобим заедно с теб да Му пеем във вечното Царство: Алилуия.

(Този кондак се чете 3 пъти, след това се чете 1-ви икос и 1-ви кондак.)

Молитви към свети великомъченик Димитрий Солунски

Молитва първа

Свети и славни великомъчениче Христов Димитрие, бърз помощниче и топъл застъпниче за прибягващите към теб с вяра! Като предстоиш с дръзновение пред Небесния Цар, изпроси от Него прошка на нашите съгрешения и избавление от всепагубни язви, трус, потоп, огън, меч и вечни наказания. Моли Неговата благост да помилва този град, тази обител и всяка християнска страна. Ходатайствай пред Царя на Царуващите победа над враговете на православните християни, на цялата православна страна – мир, тишина, твърдост във вярата и преуспяване в благочестието; а на нас, почитащите твоята честна памет, изпроси благодатно укрепяване в добрите дела, та като вършим благоугодното на нашия Владика Христос Бог, да се сподобим по твоите молитви да наследим Небесното Царство, където вечно да прославяме Него с Отца и Светия Дух. Амин.

Молитва втора


Свети великомъчениче Христов Димитрие! Предстоейки с дръзновение пред Небесния Цар, изпроси от Него прошка на нашите съгрешения и да се избавим ние, окаяните (имената) от всепагубни язви, огън и вечни наказания. Моли Неговата благост да помилва тази енория (този дом) и нашия свят храм (нашата света обител). Изпроси ни благодатно укрепяване в добрите дела, та като вършим благоугодното на нашия Владика Христос Бог тук, да се сподобим по твоите молитви да наследим Небесното Царство, и там да прославяме Него с Отца и Светия Дух във вечни векове. Амин.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου